Roxent

Apua liiketoiminnan haasteisiin

Hyvä sopimus vai paha

ICT-palvelun ostaminen on pienille yrityksille vaativa tehtävä. Olet sitten ostamassa valmista ohjelmistoa tai jotain palvelua. Koska yrityksessäsi ei ole yhtään ICT alan ammattilaista, olet toimittajien armoilla. Jos haluat olla epäonnistumatta, muista edes nämä asiat:

  • Tee sopimus. Hyvä lähtökohta on vakiosopimuspohja, jonka saa netistä. Vielä parempi on, jos tuota sopimusta säädetään vähän lisää turvaamaan oikeutesi. Mitä oikeuksia tarvitset, riippuu liiketoiminnastasi. Mutta ensimmäinen sääntö on tämä: tee sopimus.
  • Sovi tarkasti luvattujen toimitusten ajankohdat, sisältö ja siitä, mitä tapahtuu, jos toimitus ei onnistu. Suurin osa pieleen menneistä projekteista ovat ns. epämääräisiä, mitään oikeita asioita ei ole sovittu sopimuksessa. Vinkki tähän kohtaan: mieti, mikä on tärkeää yrityksesi kannalta. Kun se on selvä, kirjauta se kristallinkirkkaasti sopimukseen.
  • Yritä ymmärtää, miksi toimittaja haluaa tehdä sinulle tämän toimituksen. Jos kyseessä on firma, joka on tehnyt vastaavan jutun satoja kertoja, olet luultavasti turvassa. Jos taas referenssit ovat jostain aivan muilta aloilta, saattaa hyvin käydä niin, että juuri sinun yrityksesi kustantaa toimittajan opiskelun.
  • Varmista henkilöt, jotka tulevat tekemään työtä kanssasi. Myyntimies on aina sujuva ja lupaa yli yksi kuuta taivaalta, mutta paljon kiinnostavampaa on nähdä ja haastatella ne tekijät, jotka ovat vastuussa projektistasi. Siihen ei tarvita mitään korkeakoulutasoista tutkintoa psykologiasta, jos tyyppi tuntuu hyvältä, niin todennäköisesti se myös on.
  • Jos haluat pelata varman päälle, niin palkkaa kokenut konsultti vahtimaan projektisi etenemistä. Se voi tuntua turhalta kustannukselta, mutta historia on osoittanut, että nämä riippumattomat ulkopuoliset tarkkailijat voivat pelastaa sinut katastrofilta. No joo, niitä palveluja juuri me tarjotaan.

Ole vapaasti eri mieltä ja kommentoi.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *